Pierogi leniwe

0
279

W polskiej tradycji kulinarnej pierogi leniwe zajmują niezwykle ważne miejsce. Robimy je chyba od kiedy tylko nauczyliśmy się łączyć twaróg z innymi składnikami. Kochamy ten smak i wielu z nas nie wyobraża sobie, aby z naszego jadłospisu kopytka miałyby zniknąć.
Jak je się przygotowuje? Co mówią kulinaria na ten temat?
Pierogi leniwe to doskonałe połączenie twarogu oraz mąki ziemniaczanej.  Kiedy wybieramy te dwa składniki, musimy pamiętać, że ważne jest, aby oba były dobrej jakości. Mąka najlepiej jeśli będzie typu 550. A twaróg najlepiej jeśli będzie półtłusty lub tłusty. Gdy oba składniki mamy przygotowane w proporcji 200 g twarogu- 0,5 szklanki mąki, możemy zabierać się za zagniatanie. Twaróg przeciskamy przez praskę i dodajemy do niego mąkę oraz jedno rozbełtane jajko. Niektórzy dodają też cukier waniliowy, ale to już wedle uznania. Całość delikatnie wyrabiamy na jednolite ciasto, podsypując mąką jeśli jest zbyt rzadkie. Z ciasta formujemy wałeczki, które nożem kroimy na mniejsze kawałki.